Utforma bostadsannons

Ta god tid på dig när du beskriver lägenheten i annonsen. Vad var det du själv gillade med bostaden när du köpte den? Det är viktigt att både beskriva med positiva ord och att hålla sig till verkligheten i beskrivningen.

Det finns ett par saker du bör ta reda på om bostadsrätten för att skapa en komplett annons och objektsbeskrivning. Vänd dig till din förening och be om ett utdrag från föreningens lägenhetsregister gällande din lägenhet.

Viktigt att dessa uppgifter i annonsen blir korrekta:

 • Andelstal
 • Bostadsyta
 • Byggår
 • Vad ingår i avgiften? Värme, kabel-tv, el etc.
 • Driftskostnader (nuvarande ägares ungfärliga kostnader per år för el, hemförsäkring samt övriga obligatoriska avgifter lägenhetsinnehavaren svarar för)

Fördelen med att lägga upp sin annons på Privatmäklaren.se är att man får en annons som till 100% är anpassad för just bostadsförsäljning. Dessutom kan du enkelt bifoga dokument såsom exempelvis pdf:er för årsredovisning, stadgar och ladda upp obegränsat antal bilder. Som om inte det vore nog erbjuder vi alla som lägger upp sin annons hos oss en gratis professionell planritning (samma typ som ingår i vår mäklartjänst).

Planritning

Syftet med en planritning är att ge potentiella köpare en ungefärlig uppfattning om hur din lägenhet är planerad. Detta framgår inte alltid genom att endast betrakta bilderna i annonsen. Tänk på att den som tittar på annonsen aldrig varit hemma hos dig. En lägenhets planlösning är en mycket viktig faktor, som kan vara avgörande för om en spekulant i slutändan blir köpare. Du underlättar och ger ett seriöst intryck om du har en fin och tydlig planritning i din annons från början.

Vi erbjuder alla som lägger upp sin annons hos oss en gratis professionell planritning (samma typ som ingår i vår mäklartjänst). Du bifogar en planritning av din lägenhet till oss genom att maila till info@pm.se.

Om du inte har någon planritning går det bra att maila oss en planskiss (ni kan själva rita upp en enkel skiss), så ritar vi upp en fin planritning utifrån skissen. Observera att den inte behöver vara skalenlig!

Boarea/Biarea

Då det genom åren förekommit en rad olika standarder för hur en bostad ska mätas (olika mätnormer) kan en lägenhets boarea avvika från nuvarande standard SS21054:2009. Detta förekommer oftare i äldre föreningar. Eftersom att du som säljare är ansvarig för att korrekt boarea annonseras rekommenderar vi att du, om du är osäker på din lägenhets yta, arrangerar en kontrollmätning av den. Särskilt i storstäder, där kvadratmeterpriserna är höga, är det extra viktigt att korrekt area uppges i köpehandlingarna. Ta gärna del av nedanstående material “Så mäter du din bostad”. Vill du inte mäta upp på egen hand, kontakta ett besiktningsföretag, de tillhandahåller vanligtvis en uppmätningstjänst.

 • Till Boarea räknas utrymme med en rumshöjd över 1,90 meter
 • Till Biarea räknas utrymmen med en rumshöjd lägre än 1,90 meter (t.ex. golvytor vid snedtak). Balkonger samt förråd räknas inte som biarea

Så mäter du din bostad

Annonsera visningstider

Av erfarenhet rekommenderar vi nuförtiden säljare att alltid överväga att ha öppna, allmänna visningstider för att få ut spekulanter till sitt objekt. Fördelen med att annonsera öppna visningstider kontra privata visningar (”kontakta ägaren för en visning”) är att spekulanter lättare tar sig tid att åka och titta om det finns en utsatt tid, istället för att behöva ringa ett telefonsamtal för att boka in en tid. Självklart förekommer det fall då inte spekulanten har möjlighet att komma på utsatt tid, eller så vill hen komma och titta tidigare, jag då gäller det att kunna vara lite flexibel så att du får visa upp lägenheten trots allt!

Sammanfattning

 • Ta dig tid att leta fram alla viktiga fakta om lägenhet och förening. Kontakta bostadsrättsföreningen angående utdrag ur lägenhetsregistret.
 • Kontrollera bostadsytan vid osäkerhet.
 • Bifoga bilder över samtliga rum, ev. balkong, gemensamma utrymmen samt närområdet.
 • Bifoga planritning, årsredovisning och stadgar i annonsen.
 • Annonsera öppna (allmänna) visningstider.
 • Kontrolläs annonsen och leta stavfel etc. Låt även någon annan titta igenom annonsen innan den publiceras

Slutligen kan du sammanställa informationen om lägenheten till ett enkelt prospekt som du kan dela ut till spekulanter på visningarna. Lägg gärna in dina kontaktuppgifter i prospektet.

Tips! Hämta inspiration till annonsbeskrivningen genom att läsa andras annonser.

Exempel internetannons Privatmäklaren