Hemnet

Hemnet störst på bostadssök

Hemnet startades redan 1998. Hemnet är en gemensam databas för fastighetsmäklare och omfattar i stort sett alla objekt som är till salu via Sveriges fastighetsmäklare.

Hemnet har genom året väckt debatt bl.a genom att försöka förhindra konkurrens. Efter ett par ledningsbyten, har man bytt fokus och verkar numera satsa på att leverera en bra tjänst till sina användare. På senare år har även de många turerna kring Hemnets ägarbyten skapat rubriker.

Vem äger Hemnet?

Hemnet är numera börsnoterat på Stockholmsbörsen. De som sålde av delar av sitt innehav i samband med börsintroduktionen var General Atlantic tillsammans med ett konsortium, bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro. General Atlantic är ett bolag som grundades 1980 och som investerar i tillväxtbolag. Mäklarna erbjöds också att investera i Hemnet. Men bara en bråkdel av Hemnet ägdes av mäklarna vid börsintorduktionen.

Övertagandet av Hemnet var kantat med bråk. Mäklarkåren delades i frågan om försäljningen av deras främsta marknadsplats. Många mäklare menar att några mäklarfirmor med Erik Olsson i spetsen "lurade" andra i branschen Läs mer

Innan den slutliga affären blev av var det nära att mediekoncernen Schibstedt gick in som nya ägare. Under våren 2015 lade Schibstedt ett bud på på Hemnet. Efter ca ett år av turer fram och tillbaka så stoppade dock konkurrensverket affären. Orsaken till att affären inte tilläts var att Schibstedt även äger Blocket. Blocket anses genom sin satsning på Blocket bostad vara en så pass stor aktör på marknaden för bostadssöktjänster att ett samgående skulle vara negativt för konkurrensen. Detta skulle i sin tur leda till sämre och dyrare tjänster för konsumenterna.

Schibstedt grämer sig nog idag till att de inte bara sålde av Blocket och gick vidare med Hemnetköpet. Priset som Schibstedt skulle betalat var ca 1,5 miljarder SEK. Idag (Maj 2021) är börsvärdet för Hemnet astronomiska 20 miljarder kronor.

När inte mäklarna längre är delägare är strategin att tjäna pengar genom att lägga högre och högre avgifter för bostadssäljare för att annonsera på Hemnet. Att konkurrensverket stoppade Schibstedts köp av Hemnet hjälpte alltså ändå inte konsumenterna mot kraftigt höjda priser.

Varför Hemnet

På Hemnet hittar du alltid ett stort utbud av villor, bostadsrätter och fritidshus som är till salu. Du kan enkelt och effektivt leta bostad över hela landet.

Som säljare av en bostad vill man absolut ha sin annons på Hemnet. Hemnet är en av Sveriges mest besökta webbplatser alla kategorier. Varje vecka har Hemnet flera miljoner sidvisningar. I första hand är besökarna på Hemnet från Sverige, men allt fler besökare hittar till Hemnet från andra europeiska länder och resten av världen.

Vem får annonsera på Hemnet?

Det är bara registrerade fastighetsmäklare som får annonsera på Hemnet. Våra fastighetsmäklare på Privatmäklaren annonserar givetivs sina objekt på Hemnet

Att anlita Privatmäklaren är det billigaste sättet att komma ut med en annons på Hemnet, utan att anlita en traditionell mäklare.

Läs mer om Privatmäklarens mäklartjänst. Mäklartjänsten ger dig mycket mer förutom annonsen på Hemnet.

Här kan du se alla Privatmäklarens objekt på Hemnet

Vad kostar en annons

Tidigare ingick en annons på Hemnet i mäklarens arvode. Sedan ett par år tillbaka har dock Hemnet börjat ta betalt direkt av säljarna för annonseringen.

Det fungerar så att när mäklaren lägger upp annonsen på Hemnet måste hen ange faktueringsuppgifter till uppdragsgivaren (säljaren). Hemnet skickar därefter en faktura till säljaren.

Här kan du se prislistan för annonsering på Hemnet

Kontakta mig

Har du frågor? Vi ringer dig!

Partners