Köpa villa eller fritidshus

Före köpet

Här ger vi en överblick över de olika delmoment som du kommer i kontakt med när du köper ett hus.

  • Bilda dig en uppfattning om rådande prisläge. Information hittar du enklast på Booli, Hemnet eller Mäklarstatistik.
  • Gå igenom din ekonomi och gör en enklare boendekostnadskalkyl för att se vilken bostad du har råd med. Din bank kan hjälpa dig med kalkylen.
  • Jämför bolåneräntor och sök lånelöfte hos den bank du väljer. Jämförelser av bolåneräntor hittar du på Konsumenternas Bank- och finansbyrå
  • Ansök om lånelöfte. Lånelöftet är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad, baserat på din nuvarande situation och inkomst. Det ör bra att ha lånelöftet ordnat innan du börjar gå på visningar. När du väl hittar ditt drömboende vill du inte hamna i en situation där du måste vänta på banken för att kunna lämna bud.
Sök bostad på nätet På Privatmäklaren.se kan du enkelt söka bostad via vår sökmotor. Kanske finns ert drömboende hos oss? Här kan du se vad Privatmäklaren.se har till salu just nu - Söka bostad Eller leta vidare bland alla objekt till salu via någon av de stora tjänsterna för att - Söka bostad på nätet.
Visning

Om det inte finns några planerade visningar angivna i bostadsannonsen tar du kontakt med säljaren för att boka en tid. Ett tips när du söker bostad är att besöka flera visningar i samma område och på så sätt lära dig prisbilden i det område du söker bostad.

Objektsbeskrivningen tillsammans med bilagor ska på ett objektivt sätt beskriva bostaden och ska vara baserad på ekonomiska fakta och innehålla information om ritningar, lån, inteckningar, servitut och pantbrev.

Ta den tid du behöver. Fråga säljaren (visningsvärden) allt du behöver veta om bostaden för att kunna bestämma dig för om det är ett bra köp. Känn också efter om du kommer att trivas eller ej. Om området i närheten är obekant för dig - ställ frågor!

Vid ett fastighetsförvärv är det bra att känna till att du köper såväl tomt som tillhörande byggnad. Se till att inte bara syna själva byggnaden utan även se över tomten.

Som köpare har du en lagstadgad undersökningsplikt. Du kan läsa mer om det på Konsumentverket & Boverket.

Känner du dig osäker på vad du skall titta efter bör du ta hjälp av en besiktningsman/ingenjör, de är experter på bostadsbesiktningar och hittar de vanligaste felen; exempelvis mögel och fuktskador vilka kan vara mycket kostsamma. Läs mer om besiktning och försäkring här.

Budgivning

Det finns inga lagstadgade regler för hur en budgivning ska gå till. Säljaren bestämmer hur den ska genomföras, vem hen vill sälja till och till vilket pris.

Innan ett köpekontrakt har undertecknats av både säljaren och köparen kan båda parterna ändra sig utan att motparten kan ställa några krav.

Ytterligare information om budgivning finns hos Mäklarsamfundet.

Köpekontrakt & handpenning På köpekontraktet/överlåtelseavtalet anges tid för inflyttning och när pengar för handpenning ska föras över. Behöver du hjälp eller känner du dig osäker kontaktar du ansvarig mäklare.
Mer information vid köp av hus

Kontakta mig

Har du frågor? Vi ringer dig!

Partners