Köpa bostadsrätt/lägenhet

Köpa bostadsrätt

Här ger vi en överblick över de olika delmoment som du kommer i kontakt med när du köper en lägenhet.

Före köpet
  • Bilda dig en uppfattning om rådande prisläge. Information hittar du enklast på Booli, Hemnet eller Mäklarstatistik.
  • Gå igenom din ekonomi och gör en enklare boendekostnadskalkyl för att se vilken bostad du har råd med. Din bank kan hjälpa dig med kalkylen.
  • Jämför bolåneräntor och sök lånelöfte hos den bank du väljer. Jämförelser av bolåneräntor hittar du på Konsumenternas Bank- och finansbyrå
Sök bostad på nätet På Privatmäklaren.se kan du enkelt söka bostad via vår sökmotor. Kanske finns ert drömboende hos oss? Här kan du se vad Privatmäklaren.se har till salu just nu - Söka bostad Eller leta vidare bland alla objekt till salu via någon av de stora tjänsterna för att - Söka bostad på nätet.
Visning

Om det inte finns några planerade visningar angivna i bostadsannonsen tar du kontakt med säljaren för att boka en tid. Ett tips när du söker bostad är att besöka flera visningar i samma område och på så sätt lära dig prisbilden i det område du söker bostad.

Objektsbeskrivningen tillsammans med bilagor ska på ett objektivt sätt beskriva bostaden och ska vara baserad på ekonomiska fakta.

Ta den tid du behöver. Fråga säljaren (visningsvärden) allt du behöver veta om bostaden för att kunna bestämma dig för om det är ett bra köp. Känn också efter om du kommer att trivas eller ej. Om området i närheten är obekant för dig - ställ frågor!

Som köpare av en bostadsrätt uppmanas du att undersöka bostaden. Du kan läsa mer om det på Konsumentverket & Boverket.

Tips vid undersökning av en bostadsrätt:

  • Granska den senaste årsredovisningen från föreningen (eller den ekonomiska planen om det är en nybildad förening).
  • Läs stadgarna om sådana finns så att du vet vad som gäller för just din bostadsrättsförening.
  • Inspektera lägenheten och de gemensamma utrymmena, prata med grannarna.
  • Fråga minst en kontaktperson i föreningen om kommande renoveringar, kända höjningar av avgiften och annat som de har information om.
Budgivning

Det finns inga lagstadgade regler för hur en budgivning ska gå till. Säljaren bestämmer hur den ska genomföras, vem hen vill sälja till och till vilket pris.

Innan ett köpekontrakt har undertecknats av både säljaren och köparen kan båda parterna ändra sig utan att motparten kan ställa några krav.

Ytterligare information om budgivning finns hos Mäklarsamfundet.

Köpet

Vad säger Konsumentverket om köp av Bostadsrätt? Klicka på länken: Konsumentverket & Boverket.

Köpekontrakt & handpenning

På köpekontraktet/överlåtelseavtalet anges tid för inflyttning och när pengar ska föras över. Behöver du hjälp eller känner du dig osäker kan du kontakta en mäklare eller advokat som arbetar med fastighetsjuridik.

Bostadrättsföreningen godkänner

Innan bostadsrättsköpet går igenom måste föreningen godkänna köparen. Föreningens godkännande av köparen in föreningen är ett villkor som måste vara uppfyllt innan man kan tillträda bostadsrätten.

Betalning & Likvidavräkning

Affären avslutas på tillträdesdagen när köpeskillingen erläggs i sin helhet - man gör då en så kallad likvidavräkning. Här ska allting antecknas som rör betalningen, till exempel om handpenning redan är erlagd och ränta på eventuella lån som tas över från säljaren och som säljaren ska stå för fram till tillträdesdagen.

På tillträdesdagen får köparen tillgång till bostadsrätten. Det är mycket att tänka på inför denna dag. Flyttstädning skall vara utförd, nycklar skall vara överlämnade, adressändringar genomförda och elabonnemang ändrade etc.

Privatmäklaren.se vill ge samma råd som svenska Konsumentverket & Boverket, på verkets hemsida finns fakta om konsumentens rättigheter, kalkyler, guider etc.

Mer information vid köp av bostadsrätt Att köpa bostadsrätt är en stor affär och du tjänar på att sätta dig in i vilka frågor som kan bli aktuella. Läs gärna vidare här:

Kontakta mig

Har du frågor? Vi ringer dig!

Partners