Bostadsannonsen

Att skriva en bostadsannons

Ta god tid på dig när du beskriver huset i annonsen. Vad var det du själv gillade med bostaden när du köpte den? Det är viktigt att både beskriva med positiva ord och att hålla sig till verkligheten i beskrivningen.

Om du använder Privatmäklarens mäklartjänst får du hjälp och guidning om vilka uppgifter som behövs.

Basuppgifter
  • Bo- och biarea
  • Tomtarea
  • Byggnadsbeskrivning (olika material, konstruktion etc.)
  • Driftskostnader (nuvarande ägares ungfärliga kostnader per år för uppvärmning, hemförsäkring, el, V/A, sotning, renhållning samt övriga obligatoriska avgifter gentemot till exempelvis samhällighetsförening)
Planritning

Syftet med en planritning är att ge potentiella köpare en ungefärlig uppfattning om hur ditt hus är planerat. Detta framgår inte alltid genom att endast betrakta bilderna i annonsen. Tänk på att den som tittar på annonsen aldrig varit hemma hos dig. Ett hus planlösning är en mycket viktig faktor, som kan vara avgörande för om en spekulant i slutändan blir köpare. Du underlättar och ger ett seriöst intryck om du har fina och tydliga planritningar i din annons från början.

I vår Mäklartjänst ingår professionella planritningar! Du bifogar planritningar över din bostad till oss genom att maila till info@pm.se alternativt laddar upp dem direkt när du är inloggad på "Min sida".

Om du inte har någon planritning så går det bra att maila oss en planskiss (ni kan själva rita upp en enkel skiss), så ritar vi upp en fin planritning utifrån skissen. Observera att den inte behöver vara skalenlig!

Boarea/Biarea

Då det genom åren förekommit en rad olika standarder för hur en bostad ska mätas (olika mätnormer) kan ett hus boarea avvika från nuvarande standard (SS21054:2009). Detta förekommer oftare i äldre hus. Eftersom att du som säljare är ansvarig för att korrekt boarea annonseras rekommenderar vi att du, om du är osäker på din bostads yta, arrangerar en kontrollmätning av den. Särskilt i storstäder, där kvadratmeterpriserna är höga, är det extra viktigt att korrekt area uppges i köpehandlingarna. Ta gärna del av nedanstående material “Så mäter du din bostad”. Vill du inte mäta upp på egen hand, kontakta ett besiktningsföretag, de tillhandahåller vanligtvis en uppmätningstjänst.

  • Till Boarea räknas utrymme med en rumshöjd över 1,90 meter
  • Till Biarea räknas utrymmen med en rumshöjd lägre än 1,90 meter (t.ex. golvytor vid snedtak). Balkonger samt förråd räknas inte som biarea

Så mäter du din bostad

Annonsera visningstider

Av erfarenhet rekommenderar vi nuförtiden säljare att alltid överväga att ha öppna, allmänna visningstider för att få ut spekulanter till sitt objekt. Fördelen med att annonsera öppna visningstider kontra privata visningar (”kontakta ägaren för en visning”) är att spekulanter lättare tar sig tid att åka och titta om det finns en utsatt tid, istället för att behöva ringa ett telefonsamtal för att boka in en tid. Självklart förekommer det fall då inte spekulanten har möjlighet att komma på utsatt tid, eller så vill hen komma och titta tidigare. Då gäller det att kunna vara lite flexibel så att du får visa upp fastigheten trots allt! Visningstider lägger du till när du är inloggad på "Min sida".

Sammanfattning
  • Kontrollera bostadsytan vid osäkerhet
  • Ge oss underlag för planskiss(er) så att din annons får en profesionell planritning
  • Annonsera öppna (allmänna) visningstider
  • Kontakta oss vid frågor och för ytterligare rådgivning!

Kontakta mig

Vill du veta mer innan du sätter igång? Vi ringer dig!

Partners