Bra bilder är viktigt

Att fotografera hus inför försäljning

Bra bilder är i många fall en förutsättning för att du ska hitta rätt köpare till din bostad. Nästan alla spekulanter tittar på bilderna innan de läser beskrivningen av objektet. Nedan finner du tips på vad du kan göra inför fotograferingen.

Borde du ta hjälp med foto?

I dagsläget har majoriteten av alla människor i Sverige tillgång till en digitalkamera. Men det är skillnad på kort och kort. Många tror att de kan ta fina bilder på egen hand, men våra erfarenheter säger att så tyvärr inte är fallet. Därför rekommenderar vi att om du inte har ett genuint fotointresse och stor erfarenhet av fotografering, så bör du anlita någon att utföra fotograferingen. Visst, det kan bli en kostnad för dig som säljare, men i sammanhanget är det kanske den bästa investeringen du kan göra inför försäljningen av din bostad.

Om du skulle använda dig av Privatmäklarens mäklartjänst så ingår fotograferingen av din bostad. Bostaden fotograferas då av en professionell fotograf.

Förbered fotograferingen

Enkelt sammanfattat ligger förberedelserna inför fotograferingen mångt och mycket i att rensa, städa och plocka undan saker som du normalt har framme i din bostad. Tänk dig att du ska lyfta fram bostaden och inte ditt personliga hem. Fönstren, vilka ger det naturliga ljuset, är mycket viktiga vid en fotografering. Se till att dra upp eventuella persienner helt, rensa på fönsterblecken och eventuellt även ta bort mörka gardiner.

Inne i garderober behöver du inte fotografera, så där passar det utmärkt att stuva utan överflödig inredning under fotograferingen. Överflödiga möbler kan med fördel flyttas undan inför fotograferingen.

För att skapa extra hemtrevliga bilder kan du slutligen, innan bilderna tas, dekorera köket med färska kryddor, placera ut skålar med färsk frukt på borden, ställa fram vaser med blommor och tända levande ljus.

Om du fotar själv

Planera in fotograferingen till en ljus dag, gärna med sol! Använd en bra kamera (helst systemkamera) med vidvinkelobjektiv och kraftfull blixt vid behov. Experimentera med blixten! För att slippa skuggor som blixten kan ge, testa att rikta den upp i taket. Det skapar även ett “mjukare” ljus.

Syftet med bilderna är att ge spekulanterna en god översikt av bostaden samt visa på fördelarna med just ditt hus.

För att få med så mycket som möjligt av respektive rum bör bilderna oftast tas med utgångsvinkel från ett hörn i respektive rum. Se till att få med två hörn för varje rum. Om du tar med lite av den föregående bilden i bilden efter så kan spekulanten orientera sig och själv göra en koppling hur rummen hänger ihop. Fortfarande osäker på vilka vinklar bilderna bör tas i? Titta i ett inredningsmagasin eller på andra bostadsannonser på nätet för att hämta inspiration! För maximal skärpa i bilderna ska du använda ett stativ. En lagom placering av kameran ovanför marken är i höjd med naveln. Vid fotografering av kök kan du höja stativet något så att du får med spis, disk- och arbetsbänkar etc.

Glöm inte att fotografera eventuell utsikt från huset, verandan (och dess vyer), eventuella övriga byggnader, trädgården samt trevliga platser i den närområdet.

Här finns även en checklista som kan vara användbar när du förbereder fotograferingen Checklista fotografering

Kontakta mig

Vill du veta mer innan du sätter igång? Vi ringer dig!

Partners