Sälja eller köpa först?

Guide sälja eller köpa hus först

Om du är i situationen att du i samband med försäljningen av ditt hus planerar att köpa ett nytt hus (eller lägenhet) så måste du ta ställning till i vilken ordning försäljningen respektive det nya köpet ska ske. Med andra ord har du att välja på att sälja ditt nuvarande hus innan du skriver på köpeavtalet för ditt nya boende alternativt köpa ett nytt hus innan du säljer ditt befintliga. Vilka är riskerna/fördelarna med respektive alternativ. Följ vårt resonemang i frågan nedan.

Sälja först

Den uppenbara fördelen med att slutföra försäljningen av ditt nuvarande boende först, innan du förvärvar ett nytt, är att du vet hur din ekonomi ser ut inför det nya köpet. Med andra ord vet du vilken budget du har att röra dig med, alltså hur mycket det nya huset får kosta, hur mycket du har till kontantinsats, nya möbler och eventuella renoveringar etc. Du slipper riskera att köpa en fastighet för mer pengar än du i slutändan har råd med.

En nackdel med sälja innan du har köpt nytt är att risken finns att du för en tid står utan hus. Detta kan vissa uppleva som stressande och kan leda till ett förhastat köp för att slippa stå utan boende. Kanske missar du ett hus som du egentligen hellre velat ha eller så betalar du “fel” pris. Att handla under stress bör man undvika om det är möjligt. Det är heller inte så kul att tvingas flytta in på hotell en tid eller bo hos någon kompis medan du letar nytt boende. För att inte tala om var du ska göra av alla möbler etc. under perioden du är bostadslös.

Köpa först

Den uppenbara fördelen med att köpa nytt innan du påbörjar din egen försäljningsprocess är att du slipper osäkerhetsfaktorn att stå utan boende dagen då du säljer ditt hus, eller behöva stressa fram en ny bostadsaffär för att ha någonstans att bo

En nackdel är att du när du väl försöker sälja ditt hus inte får det sålt till det pris du “måste ha” för att ha råd med ditt nya boende. Att ha dubbla boenden medan man väntar på bättre tider och rätt köpare kan vara mycket kostsamt.

Vad passar mig bäst?

Som du säkert förstår är frågan om huruvida det passar bäst att sälja fastigheten först kontra köpa nytt först individuell eftersom alla individers situationer ser olika ut. Frågor du bör ställa dig i detta läge är:

  • Om jag säljer först och sedan inte hittar ett nytt boende, kan jag då lösa ett tillfälligt boende under en tid?
  • Hur stora kostnader kan jag ta för tillfälligt boende samt magasinering av möbler etc.?
  • Hur mycket är det värt för mig att slippa dessa problem som kan uppstå om jag väljer att sälja först?
  • Om jag köper nytt boende först, men inte får mitt gamla hus sålt, klarar jag av att betala dubbla boendekostnader? Hur länge?
  • Hur mycket är det värt för mig att slippa dessa problem som kan uppstå om jag väljer att köpa först?

Överväg de två alternativen noggrant och välj det alternativ som ger dig minst kostnader och lidande vid eventuella problem med att hitta nytt boende - eller problem med din egen försäljning.

Kontakta mig

Vill du veta mer innan du sätter igång? Vi ringer dig!

Partners