Storåkersvägen 3
Lerdal

Pris 4 600 000 kr eller högstbjudande
Direktlänk www.pm.se/11728

Vacker dalagård: utsikt mot Siljan, granne med naturreservat

Beskrivning Arkitektritad dalagård med utsikt över Siljan och bygden, närmsta granne med naturreservatet Vitsippsdalen. En stor modern timmervilla kringbyggd med garage, carport, ett extra vinterbonat sovrum i anslutning till garaget, en rymlig gäststuga på 37 kvm, en mysig trädkoja som barnen kan leka i. Renoverat i skandinavisk lantlig stil. Stor och lummig trädgårdstomt i söderläge och uteplats på ovansidan mot naturreservatet. Storstuga/ vardagsrum med härlig utsikt i tre väderstreck.
Kommun Rättvik
Pris 4 600 000 kr eller högstbjudande
Rum 5 varav 4 sovrum
Boarea 186 m2
Biarea 49 m2
Tomtarea 1838 m2
Boendeform Villa
Upplåtelseform Friköpt
Byggår 1975
Taxeringskod 220
Taxeringsvärde 2 222 000 kr
Vatten Kommunalt vatten året om
Avlopp Kommunalt avlopp
Tillträde Enligt överenskommelse
Specifik energianvändning (tidigare energiprestanda) 62 kWh/m² och år
Energiprestanda, primärenergital 82  kWh/m² och år
Energiklass
Läs mer om energideklarationer

Mäklare

Andreas Persson

Registrerad fastighetsmäklare
010-762 60 04

Kontakta mäklaren

Bilder & Planlösning

Karta

Fakta

Rumsbeskrivning, allmänt ÖVRE PLAN
Vardagsrummet är husets centrala sällskapsrum i stilen av en storstuga med bjälkar och högt i tak, med fönster i tre väderstreck och med vid utsikt över Rättviks kyrka, sjön, Tällberg, Vikarbyn och Backa. I vardagsrummet/ storstugan finns en stor murad eldstad med insats och fläkt. Här finns gott om plats för både en stor familjesoffa, fåtölj framför brasan och stor matgrupp för det större middagssällskapet och ett hemmagym om man så önskar. Storstugan har ekparkett och tak med breda furuplankor och runda bjälkar. Väggar med tapet, varav två fondväggar. Kök i direkt anslutning till vardagsrummet.

Två rymliga sovrum. Ena sovrummet med utsikt mot Siljan, det andra med utsikt mot det lummiga naturreservatet Vitsippsdalen och äng/ hage som på sommaren har vackra sommarblommor. Båda sovrummen har plats för dubbelsäng, moderna rymliga garderobsväggar, laminatgolv i träimitation, vitvaxat furutak med spots, tapet varav fondväggar i form av snygga stora kartor från Photowall.
Rymlig entréhall med vattenburen golvvärme, klinker med stilig dekor som en kompass, ekparkett, blyinfattade fönster.

NEDRE PLAN
På nedre plan, som är i souterräng, finner man två sovrum varav ett är inrett i gillestuga på 40 kvm med vackert trätak och bjälkar. Här kan du somna gott till den sprakande elden i den murade spisen med insats och fläkt. Ekparkett, furutak med breda plankor och spots, väggar av lättbetong med stenstruktur, fondtapet och råspont.  Sovrummet/ gillestugan har vackra välvda blyinfattade fönster samt en välvd tjock entrédörr. Genom att denna dörr finns här på nedre plan kan gillestugan med fördel användas som salong för den egna företagaren, eller som en separat lägenhet.

Det andra sovrummet kan lämpligen användas till hemmakontor då den har tjocka murade väggar och extra ljudisolering i taket. Sovrummet/ kontoret har en modern garderobsvägg, nylagd ekparkett, väggar av lättbetong med stenstruktur och fondtapet, blyinfattat välvt fönster, vitvaxat furutak med spots. Möjlighet att installera kamin, men den på bilden är ej installerad och ingår ej i köpet. Bägge sovrummen har plats för dubbelsäng. Från det största badrummet på nedre plan, inryms ett förråd mot yttervägg som även kan användas till matkällare. I hallen som har vitmålat furutak med breda plankor och ekparkett finns en unik nisch med plats för skrivhörna eller varför inte ett framtida kökspentry för gäster eller inneboende.
Kök Ett lantligt kök i direkt anslutning till vardagsrummet, med plats för matbord. Kyl, frys, spis, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin och en härlig vedeldad köksspis. Laminatgolv, vitvaxat furutak med spots, tapet på väggarna, kakel över köksbänk, stor gammaldags murad fläktkåpa över vedspis och elspis.
Badrum/WC Övre plan: ett helkaklat nyrenoverat badrum med både vattenburen och elektrisk golvvärme, wc och dusch och ett vackert multifärgat blyinfattat fönster, vitvaxat furutak med spots. Unik och lyxig koppardesign. Nedre plan: två helkaklade badrum till, ett med wc och dusch och ett stort badrum som är ett inrett hemma-spa med två badkar, varav ett massage-badkar. Elektrisk golvvärme och blyinfattat fönster.
Tvätt En rymlig tvättstuga med groventré, tvättmaskin och torktumlare, tvättställ. Blå våtrumsmatta, vitvaxat furutak med spots, blyinfattat fönster. Här finns också många garderober för förvaring.
Byggnad
Boendeform Villa
Byggnadstyp Souterrängvilla i 2 plan + vind
Byggnadsår 1975
Fönster 3- & 2-glas
Uppvärmning Vattenburen bergvärme och eldstäder. Direktverkande el i gäststuga och garage.
Ventilation Självdrag
Internet Fiber
Fasad Timmer
Utv. plåtarbete Lackerad plåt
Tak Tegel
Stomme Trä
Bjälklag Trä
Grundmur Betongsten
Grundläggning Källare med gjuten platta
Övrigt om huvudbyggnaden Huvudbyggnaden har handbilade timmerstockar med knutar.  Besiktningsprotokoll från 2013 och Energideklaration från 2020 finns att läsa på visningen. Originalritningar från arkitekt ingår. 4 installerade eldstäder, möjlighet till 6 eldstäder. Bergvärme installerad 2016. Badrum övervåning renoverat 2016. Husfasad målad samt alla fönster kittade, tätade och ommålade 2019. Tilläggsisolering boningshus tak och gästhus golv 2019. Köket renoverat 2020.
Boarea och biarea Säljaren har angett boarea 186 kvm och biarea 49 kvm, enligt taxeringsinformationen är boarean 167 kvm och biarean 0 kvm.
Övriga byggnader Vinterbonad gäststuga om 37 kvm som är byggt i rundtimmer och ritad av finsk arkitekt. Vackert inrett i lantlig stil med två sovrum, stort lantligt kök med vedspis, stort badrum med wc och dusch. Stugan har genomgående gammaldags ekparkett och furutak med breda plankor och rundtimmerstockar. Det ena sovrummet används också till vardagsrum med en platsbyggd garderob och inbyggd tv-hylla.  Det andra sovrummet har fönster mot naturreservatet. Där är förberett för en kamin, men den på bilden ingår ej. Köket är så rymligt så att det får plats en gästsäng förutom matgrupp. Från köket är utsikt över Rättviks samhälle och sandstranden. På försommaren blommar en stor lila rododendron utanför fönstret. Badrummet är nyligen renoverat och helkaklat. På framsidan av stugan finns en mysig veranda med plats för utemöbler och grill. Stugan är även den nyligen renoverad och moderniserad. Det finns stora chanser att hyra ut gäststugan sommartid till turister och vintertid till t.ex. gymnasiestudenter för att få en extrainkomst och subventionera det egna boendet. Nuvarande ägare har flera trevliga stamgäster som gärna återkommer varje år.

Garage med vinterbonad sovrumsdel och Carport: Bakom garaget finns ett vinterbonat gästrum med el och värme (samt fiber i garaget bakom). Det används idag till varmförråd.

Vind: över hela boningshusets övervåning finns en rymlig vind med ståhöjd i mitten som används till förvaring.

Hönshus med hönsgård och sandlåda i form av eka tas båda med vid flytt och ingår inte i köpet. Huset är omgivet av ängsmark som ibland används som betesmark till boskap såsom häst, får och kor. I anslutning fastigheten står en stor 1800-tals lada. Kommande ägare kan kontakta kommunen för att eventuellt få upprätta ett kontrakt om att låna ladan såsom nuvarande ägare gjort.  
Allmänt om fastigheten
Fastighetsbeteckning RÄTTVIK LERDAL 48:18
Taxeringskod 220
Taxeringsvärde 2 222 000 kr
Tomtarea 1838 m2
Upplåtelseform Friköpt
Vatten Kommunalt vatten året om
Avlopp Kommunalt avlopp
Servitut etc. Gemensamhetsanläggning:
Rättvik Lerdal Ga:7
Totalt pantbrevsbelopp 2709000 kr
Tillträde Enligt överenskommelse
Övrigt Fiberanslutning i boningshus, gästhus samt garagedel. Installerat larm via Verisure. Tomt förberett för robotgräsklippare. Tomten på 1 838 kvm är en anlagd trädgårdstomt med gräsmatta och perenner.

Gärdesgård i gott skick runt stora delar av tomten. Fyra trädgårdsland, ett tunnelväxthus (som ingår), en platsbyggd stor odlingsbänk och en stor örtagård (trädgårdslanden kan man låta växa över om man så önskar).  Rosenträdgård, bärbuskar såsom röda- och svarta vinbär, krusbär och aroniabär, hallonplantering och flertalet fruktträd: äpple, päron, plommon, krikon, körsbär, paradisäpplen och många vackra och lättskötta perenner.

Lerdalsberget (Lerdal) är en lantligt idyll med en härlig bykänsla. En blandning av gamla dalagårdar, fritidshus och mer moderna villor. Här är en storslagen utsikt över Siljan och Rättvik. Det finns många grönområden, vandringsstigar och åkermark.

Naturreservatet Vitsippsdalen leder upp till Hökolsberget, Hedsåsens fäbod, Bysjön och åt andra hållet till Rättviks slalombacke. I Vitsippsdalen blommar tusentals vitsippor och liljekonvaljer om våren. Lerdal ligger i nära anslutning till Rättviks centrum med butiks- och nöjesutbud, långbryggan och den vackra långa sandstranden.
Se videolänk till fastigheten:
Video 1 över fastigheten
Video 2 över fastigheten
Vägbeskrivning
Andra timmergården till vänster efter hotell Lustigsgården. Nr. 3 står på grindstolpen.
Kostnader kr/år
El 36500 kr
VA 10836 kr
Sotning 882 kr
Samfällighet 1499 kr
Renhållning 1650 kr
Försäkring 4662 kr
Försäkringsbolag Länsförsäkringar Dalarnas
Total driftskostnad ca 56029 kr
Antal personer i hushållet 6
Fastighetsskatt/-avgift 8349 kr
Kommentar till driftskostnader I elkostnad  ingår all uppvärmning. 6 p i sammanlagt. 4 p i boningshuset med bergvärme, 2 p i gästhuset som har direktverkande el. Luftvärmepump/bergvärme skulle sänka kostnad där.

Observera att driftskostnaderna är personliga och kan komma att skilja sig beroende på användningssätt. Denna driftskostnad baseras på säljarens uppgift.

Dokument
Energideklaration
Planskiss Boningshus
Planskiss Gästhus
Köpare och säljares ansvar
Viktig information
Viktigt Privatmäklaren Vi förmedlar bostaden tillsammans med bostadens ägare som själv tar hand om visningen. Vi på Privatmäklaren ser till att det finns visningsmaterial till visningen och vi finns till hands via telefon och mejl för att svara på spekulanternas frågor. Tryggheten och expertisen är kvar men arvodet är betydligt lägre. Läs gärna mer om oss och våra nöjda kunder på www.pm.se
Budgivning och kontrakt Högsta budet (om något bud inkommit) redovisas på denna sida om inte säljaren valt att hålla budet dolt. Nya bud redovisas löpande till säljaren och övriga budgivare (om inte säljaren givit mäklaren instruktioner om annat). Det är alltid säljaren som bestämmer till vem, när och hur samt till vilket pris han eller hon vill sälja. Samtliga bud och budgivarnas namn redovisas till den slutliga köparen. I det fall då det kommer in ett nytt bud efter det att budgivningen är avslutad men köpeavtalen ännu inte är påskrivna, är fastighetsmäklaren skyldig att framföra budet till säljaren.
Undersökningsplikt Enligt lag har köparen en omfattande undersökningsplikt och uppmanas att undersöka objektet ordentligt. Köpare och säljares ansvar
Boendekostnadskalkyl Ansvarig mäklare erbjuder dig som skall köpa bostad en skriftlig beräkning över dina personliga boendekostnader. Om du önskar boendekostnadskalkyl - meddela mäklaren.
Ersättning från annan verksamhet Mäklaren har rätt att få ersättning från annan verksamhet än förmedling av bostäder. Denna ersättning får inte vara mer än obetydlig. Våra mäklare erhåller endast en administrativ ersättning från Hemnet som uppgår till 50% av Hemnets fakturerade belopp per förmedling enl. prislista.

Visningar

fre 5 jun, 18:00 - 20:00
lör 6 jun, 11:00 - 13:00
Obs! Anmäl er gärna till visningen via sms till: 070-299 03 71. För visning på annan tid så ta kontakt.
Ägaren Hélena Ànderson-Frisk hanterar visningar och svarar på detaljfrågor Mejla eller ring 070-2990371
Läs mer om ägarens roll här

Budgivning

Om du behöver hjälp med att lägga bud, kontakta kundtjänst 010-762 62 10 mån-fre 09.00-17.00 på övriga tider mejla kundtjanst@pm.se

4 600 000 kr eller högstbjudande

Kontakt

Hos Privatmäklaren sköter ägaren visningar och svarar på detaljfrågor om objektet.

Ägaren Hélena Ànderson-Frisk hanterar visningar och svarar på detaljfrågor, 070-2990371 eller mejla.

Ring oss på 010-762 62 10 mån-fre 09.00-17.00 eller skicka ett meddelande via formuläret nedan.

Ta del av vår integritetspolicy

Mäklare

Andreas Persson

Registrerad fastighetsmäklare
010-762 60 04

Kontakta mäklaren

Partners